Degisen dünyada AB’nin Türkiye’ye ihtiyaci var


Degisen dünyada AB’nin Türkiye’ye ihtiyaci var

Degisen dünyada AB’nin Türkiye’ye ihtiyaci var - Zaman

Wuppertal Türk Öğrenciler Birliği (TSVW), Doğu Batı Araştırmalar Merkezi (DOBAM) ve Almanya Bülteni tarafından Türkiye-AB ilişkileri konulu bir düzenlendi.

Duisburg-Essen Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Ahmet Ünalan, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) ihtiyacı olduğu gibi AB'nin de Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu söyledi. Aynı zamanda Kuzey Ren Vestfalya (NRW) eyaleti Eğitim Bakanlığı'nda çalışan Ünalan, Wuppertal Üniversitesi'nde verdiği konferansta, AB'nin değişen dünyada rekabete hazır olması ve rekabet edebilmesi için Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu bildirdi. AB'nin, Türkiye'nin enerji hatlarına olan ihtiyacına vurgu yapan Dr. Ünalan, “Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) AB'ye katkısı çok büyük olur” dedi.

Wuppertal Türk Öğrenciler Birliği (TSVW), Öğrenci Temsilciliği (ASTA), Doğu Batı Araştırmalar Merkezi (DOBAM) ve Almanya Bülteni tarafından organize edilen konferansta konuşan Türkiye Avrupa İlişkileri Enstitisü (TEB) Başkanı Dr. Ahmet Ünalan, AB-Türkiye ilişkilerinin tarihi ve güncel boyutunu, her iki tarafın temel politikalarını, Türkiye'nin stratejik önemi hakkında bir açıklama yaptı.
Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti'nin temel politikasının batıya, Avrupa'ya dönük olduğunu hatırlatan Ünalan, “Bu yönelişi ne imparatorluk ne de Türkiye Cumhuriyeti bir platonik ilişki ile gerekçekleştirmiştir. Bu politikalar zorunluluktan kaynaklanmıştır. Toprak kayıplarını önlemek için askeri alanda, teknoloji ve sanayi alanında, eğitim ve hukuk alanında değişimler ve yenilenmeler gerekli olmuştur” dedi.

Türk dış politikasının batıyla olan ilişkilerde her zaman temkinli olduğunun altını çizen Ünalan, “Türkiye adeta Batı'dan korunmak için batılılaşmıştır” dedi. AB'nin müzakere döneminde Türkiye politikalarını Prof. Dr. Nilüfer Göle'nin deyimiyle ‘şark kurnazlığı' olarak tarif eden Dr. Ünalan, Türkiye'nin kendi coğrafi, stratejik, konumunu anlatıp 90'lı yıllardan sonra kendi bölgesinde kurduğu stratejik işbirliklerine vurgu yaparak “Bakü - Ceyhan ve ‘Nabucco' enerji hatları Avrupa Birliği için çok önemli. Ayrıca Türkiye'de bulunan su kaynakları Türkiye'yi bölgesinde güçlü kılıyor” diye konuştu.

TSK'nın AB için önemine de vurgu yapan Dr. Ünalan, “Türk Silahlı Kuvvetlerinin olası bir Avrupa Birliği Güvenlik Sistemine katkısı düşünüldüğünde, AB orta ve uzun vadede ancak Türkiye ile dünya politikalarında egemen olacağını ve rekabet edebileceğini görecektir” dedi. AB'yi şimdiye kadarki haliyle içe dönük, kültüralist olarak tanımlayan Dr. Ünalan, “Avrupa nüfüs ve ekonomik pasta itibariyle durağan bir süreçten geçerken ve ufukta gerileme olasılığı varken, Türkiye'nin Kafkaslar, Orta Doğu ve Asya potansiyeli iyi değerlendirmelidir. Sürekli önemi artan Asya ile kurulacak köprü Türkiye'siz olmayacaktır” dedi.

Müzakere sürecinin zor geçeceğini vurgulayan Dr. Ahmet Ünalan, 11 Eylül sonrası Avrupa Birliği'nin karar vermesi gerektiğini vurgulayarak, “Dünya barışı Türkiye gibi Müslüman ve aynı zamanda laik ve demokrat olan ülkelerin arabuluculuğu ile mümkündür” dedi.

03 February 2009, TuesdayZIVER ERMIŞ KÖLN

http://www.eurozaman.com/euro/detaylar.do?load=detay&link=47700&bolum=4


Türkiye Güç Katar